Bel ons t +31 (0)10 465 57 57 · info@bastaenkat.nl

Trainingen: Ordebewaring Publieke Dienstverlening (OPD)

Het experiment waarmee we in 2010-2011 experimenteerden werd uitgevoerd met beveiligers van G4S en Securitas. Wij hielden de werkpleinen voor dat ze beveiligers inhuren om de orde en veiligheid te bewaken. Maar diezelfde beveiligers kregen niet de verantwoordelijkheden en bevoegdheden om die rol in te vullen.

Veel managers in de sociale sector onderkenden dit: in feite namen ze er genoegen dat ze niet geleverd kregen waar ze voor betaalden. Die berusting had alles te maken met de lage verwachting die ze van beveiligers hadden.

We daagden G4S en Securitas uit om hun beste beveiligers in te zetten. Die hebben we intensief getraind en zo voorbereid op hun rol in het experiment. Na afloop van het experiment kregen we de opdracht om de aanpak te borgen. We maakten afspraken met Stichting Vakexamens Particuliere Beveiligingsorganisaties, SVPB. Deze organisatie neemt de examens voor beveiligers af. Samen ontwikkelden we het examen Ordebewaring Publieke Dienstverlening. Er zijn twee examens:
Het basisexamen, wat bestaat uit een praktijkdeel en een theoriedeel. Het praktijkdeel toetst vooral de manier waarop de verschillende interventies worden uitgevoerd en begrepen.

Na het basisexamen kunnen kandidaten ook het examendeel ‚ordegesprekken’ doen. Beveiligers die dit examen passeren kunnen namens uw organisatie ordegesprekken voeren.

Het doel van de opleiding is beveiligers in hun rol te zetten. Zij zorgen voor orde en veiligheid. Waar u ze voor inhuurt.

Examenkandidaten kunnen alleen worden opgegeven door opleiders met een licentie van ons.

Op dit moment zijn dat:
• De gemeente Rotterdam (alleen eigen medewerkers)
• G4S (alleen eigen medewerkers).
• IVON, Instituut Veiligheidsopleidingen Nederland uit Zwolle.
• Q-steps uit Den Bilt.
• Basta & KAT.

We grijpen niet in op macht, maar op een proactieve manier. Op een laag escalatieniveau.

Praktische informatie

De OPD opleiding duurt zes dagen. Onze acteur zal in totaal drie dagen aanwezig zijn om de situaties in de praktijk te oefenen met de cursisten. Alle onderwerpen worden eerste theoretisch ingeleid. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn:

  • Waarom hebben we agressiebeleid?
  • Welk probleem moet het beleid oplossen?
  • De rol als beveiliger: taken, rollen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden
  • Autoriteit van de beveiliger
  • Verschillende interventies in het escalatiemodel
  • Sancties en/of maatregelen
  • Ordegesprek

We zien dat deze opleiding een andere houding vraagt van de beveiligers dan ze gewoon zijn. Er ligt nadruk op inzichten en oefenen. Begrijp waarom het effectiever is om op een bepaalde wijze te handelen. Heb inzicht in jouw rol in de dienstverlening aan een zich misdragende klant. 

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over de OPD opleiding. Wij komen graag langs om een en ander toe te lichten.

Vraag deze training aan

Uw naam

E-Mail

Telefoonnummer

Meer informatie